Innlegget som nådde 800.000 på to dager.

Foto: Kristine Slyngstad


Frem med strikkepinnene, jenter!


Dagen før årets 17. mai feiring foregår det en høring på Stortinget. Det er nemlig foreslått en endring i abortloven vår, som nå skal vedtas. Den samme dagen leser vi om abortforbud i Alabama, om at jenter som voldtas eller utsettes for incest, skal tvinges til å bære frem barnet. Om at legen som eventuelt gjennomfører en abort, vil kunne få 99 år i fengsel. Det er mye mere enn overgriperen! Også tenker vi “uff, så ekkelt” og fortsetter å stryke bunadskjorta. For dette er jo sånne syke ting som skjer langt der borte i USA. Eller?

Høringen på Stortinget er lovpålagt, det er derfor de har den. Men egentlig har de bestemt seg allerede. Den legges til den store hvordan-i-hælvete-pisker-man-pavlovaen-stiv dagen. Du vet, hvor-er-egentlig-bunadskoene-dagen. Men noen tok seg fri fra skjortestryking for å stille opp på den åpne høringen. Og den “åpne” høringen hadde hele 13 plasser åpne til publikum! Tretten? Det er tynt, det. Men de skulle livestreame da. Jeg tenker at i 2019 hvor teknologien liksom er i alles lomme burde “livestream” innebære video og god lyd.

Men fra Stortinget sendes det altså bare et lydklipp, som heller ikke er tilgjengelig for publikum i etterkant.

View this post on Instagram

Frem med strikkepinnene, jenter! Det er ikke ofte jeg blander politikk inn i Kirsebærhagen, men nå vil jeg ikke tie. ✋🏻✋🏼✋🏽✋🏾✋🏿 Idag sitter vi "trygt" i stuene våre og rister på hodet av galskapen i Alabama, hvor de innfører nærmest totalforbud for abort. Når en 12 år gammel jente blir seksuelt misbrukt av pappaen sin, skal hun bære frem barnet. Når en kvinne blir voldtatt, tvinges hun til en livslang relasjon med overgriperen! 😶 Kvinner fratas all rett til å bestemme over egen kropp, av middelaldrene menn med penis trygt plassert i buksa. En fin regel: Har du ikke egen livmor, bør du ikke ha rett til å bestemme over en. 💣 Samtidig har vår egen regjering et stille møte om endring i vår abortlov. Din og min. Lovforslaget ble sluppet samme dag som Sylvi-Monster-Listhaug gjorde comeback, høringen finner sted 16. Mai når vi er opptatte med Pavlova og bunadskjorte. 🎂 Regjeringen vil ikke at vi skal vite, bry oss og protestere. @erna_solberg har folket og fagnemndene imot seg, men å beholde makten er viktigere. 🤷🏼‍♀️ Store og skumle USA der borte, lille trygge Norge her hjemme. Eller? Det handler om å frata meg, min mulighet til å gjøre MITT valg. Sammenligningen med USA er viktig fordi det er en fellesnevner; innskrenking av kvinners rettigheter til eget valg. Punktum. Hvorfor kan ikke jeg og livmoren min bestemme at menn må klippe strengen, og stå foran en nemd på 5 kvinner om de vil sy den sammen igjen? 🍆🔪 #ikkeminregjering #youknowme @stortinget 📸: @kristine.slyngstad

A post shared by Christina Fraas (@kirsebaerhagen) on

Det som diskuteres på Stortinget er om vår abortlov. Din og min. Det handler akkurat nå om retten til selvbestemt fosterreduksjon. Dette er noe veldig få kvinner benytter seg av hvert år, og disse er som oftest i en vanskelig situasjon allerede. Det de må nå, er å stå foran en nemnd å forsvare hvorfor de ønsker å ta sitt eget valg. Problemet med denne diskusjonen er ikke bare lovendringen i seg selv. Men at man ikke tror på, at kvinner selv kan ta fornuftige valg for egen kropp!

Jeg kaster opp i munnen (og svelger det igjen) når jeg leser kommentarer som sier “er du ikke klar for barn, bruk prevensjon” eller “ikke ha sex”. Dersom du tror så ille om dine medkvinner, at vi bruker abort som prevensjon? Da er du nødt til å skjerpe deg skikkelig! Alle som har gjennomgått en abort vet at det er en kroppslig prosess man ikke ønsker seg. Å ta abort er ikke noe man ønsker seg. Men det er et valg som er tilstede, når man havner i en uheldig situasjon. Vi vet hva prevensjon er, uhell skjer likevel.

Vi går baklengs inn i fremtiden. Store, skumle USA er ikke langt der borte – bak lukkede dører tas det valg over hodet ditt. Og mitt. Fagnemnder og folket er imot lovendring, likevel skjer den. Det er skummelt å sitte hjemme å se på. Ofte tenker vi “men noen må jo sette en stopper for dette”. Og det er da vi må innse at det er vi som er “noen”. Du er “noen”. Jeg er “noen”. Og det er derfor jeg velger å bruke stemmen min, for jeg nekter å se på at kvinners rettigheter blir innskrenket. At vi litt etter litt godtar. Finner oss i. Underkaster oss. “Aldri mer strikkepinner” sto det på plakater for tiår siden. Nå er det aktuelt igjen. Hvorfor tror du dette bildet har nådd ut til nesten én million mennesker? Det originale facebook innlegget, finner du her.

Som mennesker må vi tørre å stole på at hver enkelt kvinne tar det valget, som er rett for henne. Det som er fint med abortloven, er at du som er imot abort – kan velge å ikke ta en. Men du skal ikke ta fra meg mitt valg!

12 kommentarer
  1. Med all respekt å melde, det ER faktisk noen jenter som bruker abort som prevensjonsmiddel. Og for å snu litt på det da, siden du spør om «du tror så ille om dine medkvinner at vi bruker abort som prevensjonsmiddel», tror DU så ille om dine medmennesker at vi ønsker å innskrenke abortloven for å plage og bestemme over kvinner? Really? Da må du tro om igjen; det gjøres KUN i beste mening, i omsorg for det lille uskyldige mennesket i magen, ikke for å plage noen.

   Forøvrig syns jeg at å verne om det mest uskyldige som finnes, et lite uskyldig barn i mors mage, er FREMGANG, ikke det motsatte. Det viser at vi har hjerte for de svake iblant oss. Syns dere feminister må slutte å være så hårsåre og ta alt personlig. Og ansvar er forresten en fin ting. I 2019 bør vi vel vite hva slags utfall sex kan ha?!?! Forstår ikke at det skal være så innmari vanskelig!!

   1. Hårsåre?? Tror du virkelig dette handler om å være hårsår? Heia kirsebærhagen, som setter ord på en situasjon som de fleste av oss ikke makter å finne ord for.❤️

   2. Hei Lene,

    Jeg er helt enig i at man må verne om små uskyldige liv – men hva med når de små livene er ute av mamma sin mage? Hva om mamma verken har mulighet, støtte rundt seg, eller i det hele tatt lyst til å ha barn? Burde man ikke prioritere å ta vare på barn som allerede er ute av mamma sin mage enn et foster som ikke er ønsket – og ikke hadde fått den omsorgen det fortjente under oppveksten? Abort er ingen lek å gå gjennom, og det å sitte med pekefingeren på en situasjon en ikke verken vet alle fakta i, eller har noe med.. Vi kan vel alle være enige om at det kan såre?

    I tillegg vil jeg gjerne legge til at det å bruke ordet “feminister” som et negativt ladet ord ikke akkurat fremmer ditt argument. Det handler ikke om å være hårsåre, det er vel bare så enkelt som å prøve å sette seg inn i andre sine situasjoner og vite at du ikke alltid har rett eller har peiling nok til å snakke som om du har det. Det er jo det det i bunn og grunn handler om? Å vite at alle har forskjellige liv med forskjellige mål, psyker og muligheter – og at alle burde få lov til å ta det valget som passer dem best?

   3. Med all respekt å melde, dette er noe av det kvalmeste jeg har lest på lenge. Gjør en grundig faktasjekk før du uttaler deg – du har ikke et menneske i magen de 12 første ukene. Du har 8 uker med et embryo, og 4 uker med et foster. Ja, det begynner å ligne på et menneske – men fortsatt langt i fra. Hvorfor ødelegge en kvinnes liv med å tvinge henne til å bære frem et barn? Hvordan kan du med hånden på hjertet si at abortloven “KUN” endres i beste mening, “i omsorg for det lille uskyldige mennesket i magen”? Er du så naiv? Så lenge et barn blir født, så er det samme hvordan mor har det? Det samme hvordan oppveksten til barnet blir? Holdningen din tilsier ikke annet enn at det er helt i orden at et barn er uønsket. “I omsorg for det lille uskyldige mennesket i magen” går ikke ut over andre enn barnet selv. Jeg håper du føler på en indre skam.

   4. Du er heldig som aldrig har hatt det så vanskelig at det har vært et “tema”, jeg håper virkelig du ikke kommer dit heller. Livet har mange sider, men å ikke bestemme over egen kropp og liv blir helt feil. Alle vet om prevensjon, men det er ikke alltid det virker.

  2. Klysete, innlegg med politikk tatt ut av kontekst og blandet med uvitenhet om helheten. Makan. Flere som delte innlegget trakk det etter å ha skjønt at det var litt mer å sette seg inn i før man «gjella» enkelte grupper… Er ikke sånn man kommer seg frem i politikken…

  3. Dreamteam!

   Kjenner jeg har mye jeg har lyst å si til noen av kommentarene over, men skal ikke la folk som allerede har bestemt seg for å ikke ta imot ny informasjon min tid eller energi. Jeg er stolt av deg, og jeg er stolt av meg! Man kommer seg hvertfall ikke frem i politikken om man skal sitte å være redd og aldri tørre å ta ordet.

  4. Full støtte til Lene her! Det er DISSE meningene som er i mindretall og vanskelig å flagge for. At man ikke ser på vern og rettsikkerhet for ufødt liv som fremgang kan vel også ses på som tilbakegang? Man er vel heller ikke nødvendigvis imot det ene fordi man er for det andre? (Til å tygge litt på for nyansenes skyld) Man får stille seg på den siden man vil, men om man ikke definerer HVEM som er den svake part FØR man plaffer gjør man hele debatten usakelig.

  5. Fantastisk sterkt bilde! Jeg forsøkte selv å komme inn på høringen, men det var (ikke overraskende) fullt. Bra skrevet, også av de fleste som har uttalt seg i kommentarfeltet. Vi må stå sammen mot denne lovendringen. Det handler om å ikke la ekle, moraliserende fingre få legge seg opp i kvinners liv og bestemmelse over egen kropp! Dette handler ikke om å “beskytte uskyldige små barn” fra mørkemennenes side, det handler utelukkende om kontroll over kvinner!

  6. Nei, abort er ikke en gøy prosess, nettopp fordi du dreper ett foster. “Det er ett valg som er tilstede, når man havner i en uheldig situasjon.” Incest og voldtekt er en annen sak. Men dersom vi tar vekk dette valget, da er det greit, er det ikke? Tar vekk valget til å drepe ett liv i magen, noe som burde blitt straffet med fengsel. Du velger å ha sex, du velger risikoen for å ha barn, og du velger hvor stor risk du vil ta, basert på prevensjon. Det er det som er fakta, men sex er godt og derfor vil du ikke høre det, og ber meg om å skjerpe meg. Abort er steget etter angrepillen, så jo, jeg vil si det er en form for prevensjon slik det er idag, i Norge. Jeg ønsker ikke å gå på p piller, jeg ønsker ikke det kroppen min skal igjennom på grunn av disse pillene. Kan jeg da la være å kalle det prevensjon?

  7. En har ikke rett til å ta ett liv fra et uskyldig barn, abort er like alvorlig som mord og jeg sier meg absolutt ikke enig i dette, tar en abort ødelegger en et liv som ikke en gang er skikkelig starta, mennesket fikk ikke en gang si hei lzm, en voksen dame som deg burde vite bedre, neste gang du poster slik kritikk mot Stortinget må du virkelig tenke deg om.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg