Alt du lurer på om menskoppen!

annonse

 

Jeg svarer på de 10 mest stilte spørsmålene om menskopp.


For fem år siden testet jeg menskopp for aller første gang, siden har jeg aldri sett meg tilbake. Dette var etter at jeg fikk min første soppinfeksjon og gikk til gynekologen. “Dette kommer du til å få ofte” sa hun til meg. “Det er vanlig under mensen og du er over 20 år, så dette er det bare å venne seg til”. Venne seg til? Virkelig? Jeg synes ikke det var helt innafor at en kvinnelig gynekolog forventet at jeg skulle godta en kjip tilbakevendende infeksjon som en del av hverdagen.

Dette var min første og (bank i bordet) siste soppinfeksjon grunnet mens.

Selvom det er mere miljøvennlig å bruke menskopp var det egentlig følgende tanke som gjorde at jeg valgte å prøve: medisinsk silikon høres sunnere ut å putte inn i kroppen enn bleket bomull. Man har tross alt en naturlig flora der nede som skal bevares. Etter å ha begynt med kopp føler jeg meg tryggere og renere, jeg kan til og med sette inn koppen dagen jeg tror jeg får mensen (selvom den ikke har kommet enda). Dette føles som en litt for godt bevart hemmelighet, derfor tenkte jeg å svare på alle spørsmålene dere har sendt meg om menskopp! Jeg er ikke helsepersonell, så alle svarene er basert på egenerfaring. ♥

Jeg synes forresten saken KK har skrevet “så mye koster mensen” er fin. Her har de regnet på hvor mye vi bruker på engangsprodukter i løpet av de 38 årene vi skal blø. Gjennomsnittlig trenger vi 526 pakker bind eller 570 pakker tamponger i løpet av livet. Tenk hva det gjør for miljøet, om flere bruker én menskopp i over 5 år istede? Min kopp er fra Organicup og koster 229,- originalt. Nederst i innlegget har jeg fått ordnet en rabattkode på koppen, dersom du skulle bestemme deg for å teste den. Her kan du lese mere om den miljømessige impacten menskopp har!

1. Hvordan setter man den inn?
Koppen er myk, så man folder den slik som på bildet og setter den inn. Når man slipper den vil den åpne seg og holde seg på plass ved at det skapes et umerkelig vakuum. Her er en enkel how-to-guide.

2. Kan man sove med menskopp?
Ja! Den er trygg å sove med. Personlig synes jeg det er en befrielse å slippe å sove med bind, fordi det ofte føles som bleie (hehehe). Føles litt freshere med menskopp og bare trusa.

3. Er det vondt å ha den i?
Nei jeg merker den ikke. Det krever litt øvelse å sette den inn raskt og smidig når det er helt uvant. Når du først har “teken” går det raskt og den merkes ikke. Noen velger å klippe den lille “tråden” kortere dersom de merker den (man får fortsatt tak i koppen). Selve koppen er myk og kjennes ikke.

4. Hvordan får man til vakuumet?
Etter du har brettet koppen og satt den inn, skal den gi et lite “popp” og åpne seg. Flere har skrevet til meg og spurt om hva man kan gjøre hvis man synes det er vanskelig å få den til å “poppe” og åpne seg. Min teknikk er å føre en finger inn og rundt koppen, slik at den får plass til å åpne seg. Når den er slik som på bildet kan du føle deg trygg!

5. Lekker den?
Nei det opplever jeg aldri. Men akkurat som en tampong kan bli full, kan det jo bli fult og “renne over”. Når du har brukt den litt finner du en god flyt på hvor ofte du må tømme den. Det er sjeldnere enn man bytter engangsprodukter fordi den tar opp mye mer. Så ja, den lekker ikke men kan “renne over”.

6. Kan man trene og bade med menskopp?
Ja. Føler meg også mye tryggere og renere på stranden/i basseng, for i motsetning til et bomullsprodukt vil den jo ikke suge til seg fukt utenfra men bare ta imot innenfra.

7. Hvordan får man den ut?
Du får den ut ved å ta tak i bunnen eller “tråden” med fingrene. Føler du at vakuumet holder den igjen kan du føre en finger opp langs siden så den “slipper” taket, og den vil enkelt være med ut.

8. Blir det ikke mye søl når man tar den ut?
Nei det har jeg aldri opplevd. Når du tar ut koppen ligger blodet oppi koppen og den kan tømmes i toalettet. Du skylder den og setter den tilbake.

9. Hva om man må tømme den på offentlig toalett?
Dersom du ikke har tilgang til en vask, kan du tømme den i toalettet og tørke av den med litt papir. Easy-peasy-lemon-squeezy som jeg (aldri) pleier å si!

10. Hvordan vasker man den?
Under mensen skylder du den hver gang du tømmer den. Når mensuka er ferdig koker du den i en kjele, for å desinfisere den. Deretter legger du den i den lille bomullsposen som den leveres i også er den klar til neste mens!

Lyst til å teste menskopp?
Koppen på bildene er koppen jeg har brukt i 5 år (den holder seg så fresh!). Den er fra Organicup og kommer i tre ulike størrelser: A, B og Mini. Hvilken som passer for deg finner du ut på nettsidene deres (koppen kan også kjøpes fysisk i Boots Apotek). Rabattkoden FRAAS20 gir deg 20% på menskopp hos Organicup.no og fri frakt i hele mai!

Rabattkode: FRAAS20

Når det er sagt støtter jeg enhver vagina-eiers valg av produkter (din kropp, ditt valg!). Personlig er jeg blodfan av menskoppen min og håper dette innlegget kan være med å ufarliggjøre både tema mens og tema menskopp. Takk til Organicup for rabattkode slik at flere får mulighet til å bruke menskopp og til Kristine Slyngstad for fine bilder! Over halvparten av oss blør og skam over det er 2000-and-late!