En guide til awesome utendørs belysning!

Sommeren er rett rundt hjørnet og vi er mer ute


Derfor vil jeg snakke litt om utendørsbelysning! Rundt i hagen min har jeg mange ulike lyslenker og lamper. Synes det er så koselig å komme hjem når det er mørkt, og se det lyse fra trærne og hagen min! Det gir en skikkelig hjemmekoselig lykkefølelse og masse stemning for sene sommerkvelder. La oss skille utendørs belysning i tre kategorier:

– Lys som trenger strøm
– Solcelledrevne lykter
– Levende lys

Det er lurt å tenke seg litt om før du kjøper en utendørslampe du liker. Hvor skal du ha den og hvilken energikilde trenger den? Hva er fordelen og ulempen med de ulike variantene? I’ll get to that in a second. Jeg kan på forhånd spoile, at min favoritt blant disse uten tvil er LED-lys med solcellepanel, som det etterhvert finnes en hel haug varianter av i helt vanlige butikker. De butikkene jeg har handlet mest belysning i er IKEA og Clas Ohlson, linker kommer senere i innlegget.

Lys som trenger strøm
Den vanligste måten å få en lyspære til å fungere på, er selvfølgelig å putte den i stikkontakten. Tre steder langs huset har jeg klassiske utelamper som alltid står på for å belyse uterommet til en viss grad. Denne lyslenken derimot er aller mest for å skape god stemning ute på terrassen! Jeg må få skryte skikkelig av IKEA som forrige sommer lanserte serien “Solvinden“, det er nemlig der denne godsaken er fra. Jeg er OVER MEG av begeistring for typ alle produktene i serien (selvom jeg ser at noen ikke lengre er der). Denne lenken består av LED pærer og bruker derfor kjempelite strøm. Fordel: strømmen er stort sett stabil og du trenger ikke tenke på batterier eller sola for få lys. Ulempe: du er nødt til å ha utendørs stikkontakt der du vil henge opp lampe/lyslenke (kan ordnes med elektriker såklart). Vil ikke anbefale lange skjøteledninger, jeg kjørte over min med gressklipperen. Fail.

Solcelledrevne lykter
Dett er så genialt at jeg hopper opp og ned! Sjekk ut den søte lampen da, kunne du sett for deg at den både henter energi fra sola og tåler å stå ute hele året? Med en gang det blir mørkt tennes den og lyser i timesvis, takket være solcellepanelet på toppen (også fra Ikeas serie Solvinden). Skulle panelet mot formodning gå istykker, kan man kjøpe dem separat på IKEA. Jeg har mange lignende hengelamper hengende i trærne, som lyser på kvelden. En annen favoritt er de små lyspærene fra Clas, som kan henges hvor du vil. De har også mange solcellelys “på pinne” som kan settes langs en sti eller i et bed. Fordel: bruker ikke strøm og tenner seg selv når det blir mørkt, lades helt på egenhånd og krever null vedlikehold. Ulempe: krever sollys og lyser derfor sjelden om vinteren.

Levende lys
Dette er kanskje ikke en velkjent “kategori” i avdeling utelys, men jeg synes levende lys er så sjarmerende – selv ute. Har du kanskje noen lykter du er lei av? Finn et sted de kan stå eller henge ute. Jeg skulle sage ned dette “treet” (altså, det er jo ikke et tre lengre!) men fant ut at det var perfekt heng for en stor lykt. Rundt omrking henger det også en rekke små lykter fra Indiska, med telys. Det er ikke så ofte jeg tenner dem, men muligheten er der og en vindstille sommerkveld med Amy Winehouse og rødvin i glasset – ja du skjønner greia (h y g g e på høyt nivå). Fordel: ingen tekniske duppeditter som kan gå istykker eller bli fuktskadde, derimot masse romantisk sjarm og hygge. Ulempe: du må fyre opp og (for guds skyld!) blåse ut igjen, levende lys gir ikke så mye faktisk lys, det er mest for kos.

Noen av mine utendørs sommerfavoritter
1. solcelledrevet lampe98kr. 2. solcelledrevet lysslynge199kr. 3. solcelledrevet “singel” lyspære30kr. 4. LED lyslenke med stikkontakt299kr. Åh – og selvsagt romantiske lykter fra Indiska! (bilder er fra leverandørene)

Se først for deg hva du trenger av praktisk belysning, eksempelvis vil jeg at inngangspartiet alltid skal være opplyst, og kan derfor gjerne bruke litt ekstra på en stor lampe og montering fra elektriker. Deretter hvilke lyskilder som skal til for å skape hygge og sjarm, disse bør kanskje være enklere å bytte ut og eksprimentere med; som lysslynger på terassen, lykter i trærne og lys i busker og bed.

Hvordan har du belyst din hage, terrasse eller uteplass?

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg