Feministfrykt og 8 grunner til at vi fortsatt trenger kvinnedagen!

Når jeg kom ut av mammas livmor ropte jeg “girlpower”.


Det å være feminist, er egentlig for de fleste av oss den største selvfølge. Likevel er ordet “feminist” skremmende for mange, fordi det igjennom årenes løp har endt opp med å assosieres med hårete, brølende, kvinnelige mannshatere. Men egentlig betyr det jo bare å være for like rettigheter mellom kjønnene. Og den saken er vi vel alle enige i?

Jeg tror mange unge/millennials tenker at kvinnedagen ikke er så viktig lengre, fordi vi er så innmari privilegerte. Vi ser ikke de store forskjellene som tidligere generasjoner levde i, med egne øyne. Tenk deg det, at bare for noen tiår siden var det utenkelig at du som kvinne skulle kunne blir det du ville. Vi har kommet utrolig langt!

Jeg har vokst opp med skolegang, fått lov til å gå de retningene jeg har ønsket i arbeidslivet. Mine foreldre har lært meg å respektere alle mennesker, det har ikke engang vært et tema at noen potensielt er verdt noe mere enn andre eller at mulighetene skulle være ulike! Den dag idag går jeg mere i snekkerbukse enn i kjole og får i ny og ne kommentarer som “jøss, fikk du til alt det der uten en mann?” eller “så kult å se at en jente er handy!“.  Jeg forstår det er godt ment, men klarer ikke dy meg likevel.

Jeg pleier bare å svare:

“Ja, rart det der. At jeg klarte å sage over den planken. Man pleier jo å gjøre det med penisen. Ikke sant?”

Men det at vi er faen så privligerte har ikke kommet gratis og flere steder i verden er likestillingen der vi var for 100 år siden. Selv i Norge er det mange kamper som ikke er ferdig kjempet. Bare se på de siste månedene med #metoo! Det forteller mye om jenters verdi og hvor mange står i forhold til å respektere kvinnekroppen.

Her er forøvrig 8 andre grunner til at kvinnedagen fortsatt er viktig: 

 • Flere menn mener fortsatt at det er jenters ansvar at vi ikke skal bli voldtatt når vi går ute.
 • Mange millioner jenter blir fortsatt “giftet bort” av andre grunner en fri vilje og kjærlighet.
 • Jeg har mottatt titalls av uoppfordrede dickpicks det siste året, mine mannlige venner har derimot aldri mottatt uoppfordrede “pussy-pics“.
 • Vi er så privilegerte i Norge at abort er et gratis, fritt valg. Mens flere steder blir abort gjennomført ulovlig, utrygt og med døden til følge.
 • Facebook gruppa “Mannegruppa Ottar” har fortsatt 60.000 følgere. Altfor mange synes at “boys will be boys” er legitim grunn til å dra sexistiske, grove og truende “spøker” på internett.
 • Sykehus (selv i Norge) må årlig behandle jenter som er kjønnslemlestet. Omskjæringene foregår ofte hjemme og er smertefulle, utrygge og kan ende skikkelig ille.
 • Her i Norge har alle barn rett til skolegang, uavhengig av kjønn. Sånn er det ikke alle steder i verden, du kan jo gjette hvem det er som er underrepresentert.
 • Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn i samme bransjer og stillinger.

Jeg feirer at jeg får lov til å ha en stemme, være akkurat så feminin og maskulin jeg vil, jobbe med de tingene jeg vil jobbe med og føler meg respektert for den jeg har valgt å være. Samtidig er dette en viktig dag for de “heldigviste av oss” å huske på at ikke alle er like heldige. Og vi hadde ikke vært så heldige dersom ingen hadde hatt fokus på disse sakene før vår tid!

Ps: alle menn som leser dette; det er ikke skummelt å si at man er feminist som mann. Det er sexy.

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg