Fem tips til bedre loppeshopping
Hvert år venter jeg på at tiden skal bli inne for loppemarked fordi jeg alltid er på utkikk etter vintage og brukte skatter. Jeg kan liksom ikke forstå at folk ikke digger loppis, men jeg kan forstå at det fremstår som en jungel – kanskje man ikke vet helt hvordan man skal gå frem og det er ikke alltid enkelt å se det faktiske potensiale i bruke ting. Derfor deler jeg mine beste tips:
De fleste av oss kjenner litt mere motivasjon for å fornye når sola skinner, gjenbruk kombinert med hjemmebakte kaker og glade mennesker er en fin ting å bruke søndagene fremover på. Men selvom kake og kaffe er kos er jo målet også å komme hjem med noen skikkelige kupp.
♥ Potensiale: det jeg har gjort best kjøp på brukt er møbler, en kommode i gul furu ser kanskje ikke sexy ut ved første øyekast – men kan det bli fin hvit? Jeg prøver å se etter kvalitet. Spør deg selv spørsmål. Er den massiv? Har den utskjæringer? Er den hel? Hva må jeg eventuelt gjøre med den og hva hadde den kostet meg ny? Og ref. dette innlegget, kan det fikses med limpistol eller spraylakk? Se etter potensiale, det kan du tjene mye på.
♥ Påpek feil: det er din oppgave å undersøke om tingen eller møbelet må repareres eller gjøres noe med. Det sjekker du selvfølgelig før du spør om pris og påpeker hva du må gjøre med møbelet eller om tingen har mangler. Eksempelvis “denne kommoden er litt ustabil, flasser på siden og mangler en knott så jeg må bytte alle sammen – men hva må jeg gi for den?“.
♥ Samlepris: spør aldri om pris på bare én ting, dersom du skal ha mere. Dette gjelder både møbler, klær og småtterier. Dersom du går rundt og spør om pris på én og én ting kan du ende opp med å betale det femdobbelte enn om du hadde bedt om samlet pris – jeg lover. Dersom ting er forhåndspriset er det også helt lov å anta at du får en ny samlet pris når du handler mer.
♥ Spør barn: denne får jeg sikkert kjeft for (bring it!) men ofte jobber både barn, mammaer og pappaer på loppemarked. Vi voksne har en tendens til å se potensiale i gamle ting mens barn ofte ser dem som de er (les: gamle ting.). Konklusjon: dersom det er flere rundt deg du kan handle av – kjøp av barnet. Men husk – handle rettferdig, ikke lur barna trill rundt.
♥ Forhandle: jada, pengene som hentes inn på loppemarked går til en god sak. Likevel skal begge parter være superhappy. Bestem deg for hva du synes er en rettferdig pris for det du skal handle. Foreslår den du spør en lavere pris er du jo heldig, kanskje du velger å runde opp. Om vedkommende foreslår mere enn du så for deg er det lov å si “jeg så egentlig for meg 200,- jeg – kan vi møtes på midten?“. Ja – det er lov både å forhandle og argumentere.
Happy vintage shopping!
PS: hashtag brukt stæsj med #likebrabrukt så kan vi inspirere hverdandre.