Nytt liv til gamle møbler

Oppussing av gammel kommode steg-for-steg.

De to eldste triksene i boka og denne gamle kommoden ble finere enn en helt ny en ♥


Jeg er så glad i gamle ting med sjel, gjerne i kombinasjon med noe nytt. Til garderoben hadde jeg egentlig tenkt til å gå for en enkel kommode fra Ikea, men da jeg så denne luringen med søte utskjæringer på Finn.no til bare 150,- tenkte jeg det ville være verdt å brette opp ermene og heller gi noe gammelt nytt liv!

Slik så kommoden ut da jeg hentet den, tjukk hvit maling som skallet av både her og der. Skuffene var hele men litt trege å åpne opp og igjen.


Første steg mot “ny” kommode er å skrape av den malingen som lar seg skrape. Deretter brukte jeg en liten pussemaskin for å pusse over, du kan selvsagt bruke sandpapir om du ikke har pussemaskin. Tålmodighet er ikke noe jeg har altfor mye av, så å pusse helt NED ser jeg ikke som nødvendig – sålenge overflaten blir matt holder det i massevis.


Så over til det første av de to eldgamle triksene jeg skrøt av tidligere: der kommoden har små utskjæringer og detaljer er det ikke så enkelt å pusse overflatene matt, derfor vasket jeg over kommoden me sterkt salmiakkvann. Dette gjør overflatene matte når de tørker, og malingen vil feste seg selv i kriker og kroker.


Mens kommoden tørker benytter jeg meg av det andre av de to eldgamle triksene: jeg bruker stearin som smøring. Eldre kommodeskuffer har skjelden like god gli når de skal åpnes som nye møbler, men dette fikses så innmari enkelt. Gni flatene som skal treffe hverandre (under skuffen og inni kommodeskuffen) med et stearinlys. Voila – du har herved god gli!

Deretter er det klart for å male. Jeg brukte skumrulle, det går raskt og dekker bedre enn både penselstrøk og andre ruller. Enten kan du male den fargen du ønsker deg eller bruke en grunning først. Jeg brukte en hvit grunning på hele kommoden, og etter den tørket sprayet jeg en tynt lag hvit spraymaling over for ekstra glans og for å nå frem enkelt i de små utskjæringene.


Min kommode skal brukes til undertøy, men hadde ingen rom. En gammel panelplanke ble til romdelere i min øverste kommodeskuff og er enkelt festet med én skrue bakfra og litt trelim under.


Deretter er det bare å skru inn knotter. Jeg synes disse fine gullknottene tok kommoden til nye høyder, så de gamle skal jeg legge ut til “gies bort” for hvem vet – kanskje de passer perfekt for noen andres DIY-prosjekt. Tips om hvor det finnes fine knotter fikk jeg av dere, hele listen finner du her. Takk for hjelpen!


“Ny” gammel undertøysskuff med romdelere, gullknotter og god gli. Ett steg lengre i garderoben ♥

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg