En enkel, ujålete og rask guide til å koke kraft ♥
(kort oppsummering nederst for deg som ikke gidder lese alt)
Hjemmelaget kraft er noe av det mest næringsrike du kan få i deg, ved å la dyreben trekke på lav varme over tid (hallo – det lager seg selv) trekkes mineraler og gelatin ut av dyret og på 1-2-3 har du en gryte fylt av superkraft!
Det er er par år siden jeg ble nyskjerrig på dette, egentlig fordi jeg synes det er forjævelig at vi slakter et helt dyr og bare bruker “fileten”. Dersom jeg kan ha på meg skinnet, spise kjøttet og deretter lage en velsmakende og sinnsykt næringsrik kraftsuppe på skinn, sener, fett og bein? Ja, da vil jeg si at ikke-veganismen min blir ett hakk bedre å leve med. Jeg er såpas opptatt av dette at jeg omtrent aldri kaster noe som helst, etter jeg har stekt bacon tar jeg vare på fettet i pannen og bruker det i en gryterett. Spiser jeg kyllingsvinger sparer jeg slintrer, brusk og ben til kraftkoking. Ja – du forstår greia.
Da jeg startet å google kraftkoking fant jeg MYE nyttig informasjon, men mange mener mye om å koke kraft og etter å ha lest et titalls guider og “oppskrifter” føltes det også litt avansert. Men etter å ha gjort dette noen ganger kan jeg signere på at det IKKE TRENGER VÆRE AVANSERT: du kan egentlig ikke gjøre feil!
♥ Hva kan jeg koke kraft på?
Hva som helst! Kylling, sau, storfe, rekeskall. Ben, brusk, fett, kjøttrester og skinn. Men ben er hovedingrediens! Her har jeg kjøpt 2kg oksehaler på kolonial.no kun for kraftkoking. Ofte kjøper jeg to kyllinger i varmdisken, renser de for kjøtt som brukes til middag og koker kraft på “kroppen”. Kraft skal koke i timesvis så jeg gidder ikke “kaste bort” kjøttet på kraftkoking da mest næring sitter i beina, rens av det beste kjøttet og bruk bein, brusk, kjøttrester, fett og skinn til kraft.
Tips: Ha en liten pose liggende i fryseren hvor du legger fettrender, bein og slintrer du ellers ville kastet etter middag. Det gjør ingenting om noe er rått og noe er stekt. Alt dette kan brukes senere. Jeg liker å skille kylling, kjøtt og fisk.
♥ Hva skal jeg ha oppi? Krydder? Urter? Grønnsaker?
Søker du på dette finner du mange svar, men mitt svar er enkelt: skrell og rester av grønnsaker kan smake godt i kraften, men gjør at smaken begrenser bruken samtidig som at holdbarheten blir kortere. Bruk heller grønnsaker i etterpå når du skal lage deg en god suppe på krafta. Du kan bruke kjøttet helt naturell, men jeg liker å salte og pepre det litt for smakens skyld. Smak og behag, der altså. Koker du kraft på restene av en middag vil jo kjøtt og bein allerede være marinert, krydret eller smaksatt. Da bruker du det som det er. Huskeregel: jo mindre utpreget smak, jo mere kan du bruke kraften til.
♥ Skal kjøtt og bein kokes rått eller stekt? Hva gjør jeg når alt er klart?
Du kan koke kraft på rå ben og rester, da vil kraften bli nøytral og smake lite. Jeg liker å brune kjøttet i salt, pepper og en god dose smør først. Da får kraften en god smak av kjøtt og ligner mere på sky eller suppebuljong. Fem minutter på hver side holder, og pass på å få med alt det deilige smøret du har stekt i oppi kjelen etterpå! Mmmm! Når kjelen er fylt med det du skal koke kraft på fyller du opp vann slik at det står en liten centimeter over kjelens innhold. Mange oppskrifter sier at du bør ha oppi litt eddik eller sitron slik at “godsakene” lettere skiller seg fra bena “vel, vel” sier jeg; har du en halv sitron så skvis den oppi, eller ha oppi litt eddik. Men har du ikke noen av delene blir det kjempebra kraft uten også.
♥ Hvor lenge skal det trekke? Og skal det koke?
Det gjør ingenting om kraften begynner å boble mens du finner frem til det perfekte trekk-punktet, men den perfekte temperaturen er altså litt under kokepunktet. Kraften skal trekke under lokk, ikke koke bort. Jeg pleier å ha platen min stående på 1! Det er ikke noe fasitsvar på hvor lenge den skal stå – egentlig så lenge som mulig. Jo lengre tid den får på seg, jo mere godsaker får tid til å trekkes ut av marg og ben. Har jeg gjester på en lørdag og vil servere suppe kan jeg koke kraft på morgenen og servere suppe på den på kvelden. Men disse oksehalene lot jeg stå og trekke i hele fire døgn, altså 96 timer. Natt og dag. Jeg tar ikke ansvar for din brannsikkerhet, men sålenge ikke noe står i nærheten lar jeg lett platen stå på laveste varme selv om jeg sover eller jobber.
♥ Må jeg gjøre noe underveis?
Nei, det holder at bena og restene står på lav varme og trekker time etter time. Men – du hjelper prosessen dersom du bruker eksempelvis en hekkesaks og kutter opp bena slik at margen inni enklere kommer ut. Jeg ventet to døgn før jeg gjorde dette med oksehalene, for da hadde alt av fett og slintrer falt av bena slik at det ble mindre gris å kappe de opp. Når du mener kraften din er ferdig kokt – enten fordi du trenger den til matlagingen eller fordi du er innmari spent – så siler du den over i en bolle og deler opp passende mengder i syltetøyglass eller fryseposer som kan oppbevares frossent. Jeg legger gjerne restene i et klede slik som på bildet over for å skvise ut siste rest.
Kort oppsummert:
♥ Du kan koke kraft på all slags brusk/ben/skinn og rester
♥ Rått eller stekt, men stekt/brunet gir mere fylde og smak
♥ Grønnsaker og urter kan brukes men smaken kan begrense bruken
♥ Putt alt i en kjele og hell opp vann slik at innholdet i kjelen er dekt
♥ Noen snakker om å “skumme av” osv. underveis for å lage pen kraft men det bryr ikke jeg meg om
♥ La kraften trekke under kokepunktet med lokk så lenge du gidder
♥ Sil eller eller kraften av restene og du er ferdig!
VOILÁ! Lykke til med ditt nye liv med superkrefter (og uten buljongterninger, som bare er salt uansett)!