Hva slags tak skal man velge?

Med tak over hodet!


Det var mange store spørsmål når jeg kjøpte Kirsebærhagen, men at jeg måtte bytte ut dette taket var ikke ett av dem. DET behøvdes. Prosessen med å plukke av det gamle taket du ser på bildet over kan du lese om HER (merk: ikke for starte sjeler). Men med ny og tett takpapp medfølger avgjørelsen på hva slags ny takstein som skal legges og det preger jo i VELDIG stor grad hvordan huset blir seendes ut!

 

Inspirasjonsbilder fra Monier.

Første steg mot nytt tak er å bestemme om du skal ha takplater eller takstein. Et stort pluss med takplater er at de er 100% tette, de er betydelig billigere å legge da de kommer i plater og monteres rett på taket samt at de generelt er noe billigere enn vanlig takstein. Minus med takplater er at de ikke ser helt ekte ut, spesielt i kantene der man eller ville sett opp under en ekte takstein. Og etter å ha kjørt rundt i nabolaget synes jeg det ser ut som de raskere enn annen stein tar til seg mose og sopp (kan ikke signere på dette).

Når det kommer til god gammeldags takstein er det jo mye å velge i, men jeg fant fort ut at dersom det skulle bli dette måtte det bli teglstein. Dette er steinen du vanligvis finner på de eldste husene og er kjent for å holde i en evighet og litt til. Dette var det som lå på huset mitt allerede hvor alle steinene fortsatt var hele etter alle disse årene.

Et betydelig minus ved takstein er at de legges på én og en, dette tar tid så i tillegg til at selve steinen er kostbar er også monteringen dyr. Men et stort pluss ved god gammeldags takstein er jo hvordan de blir seendes ut; genuint, klassisk og vakkert. Velger du i tillegg en type som er sjattert i fargen vil det ta tid før eventuelt mose og sopp synes og i det hele tatt feste seg.

Når du ser huset mitt fra bakkenivå er faktisk 60% av utsikten tak, så det jeg trodde ville være en enkel avgjørelse som ville ende i takplate endte opp som en stor avgjørelse med innspill fra familie, venner, mange runder photoshopping og turer til Byggesjappa. Det ble snart ingen tvil om at huset skulle påkostes teglstein og jeg sto imellom to varianter; klassisk “oransj” slik det originalt var, eller en rødlig variant med sjatteringer.

 

Valget falt til slutt på denne stenen: Monier KDN i fargen Engbobert Høstrød. Og jeg er SÅ fornøyd! Siden huset er mørkt med røde karmer tålte det denne ekstra fargen på toppen også.

Ethvert hus kan kle forskjellig tak, men i mitt tilfelle er jeg så glad mine foreldre snakket meg vekk fra den raske avgjørelsen jeg holdt på å ta om å legge plater.

Hva synes du?

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg